symposium-x-y
Lange kinderen

Symposium X en Y chromosoom variaties in Nieuwegein

Geplaatst op (Gewijzigd op )

Geschatte leestijd 2 minuten

Naar schatting wordt 1 op de 400 kinderen geboren met een extra X of Y chromosoom, en soms met meerdere. Het gaat om o.a. het Syndroom van Klinefelter, Triple-X syndroom, Fragiele-X syndroom, syndroom van Turner of andere syndromen met een extra X of Y chromosoom. Toch is de kennis over de gevolgen daarvan voor hun ontwikkeling nog beperkt in vergelijking met wat we weten over andere genetische syndromen die even vaak voorkomen. Daarom wordt dit symposium georganiseerd.

Kinderarts dr. Nicole Tartaglia is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van ontwikkelingsrisico’s bij kinderen met XY-chromosoomvariaties en heeft een jarenlange ervaring en expertise in het bieden van geïntegreerde zorg aan deze groep. Zij staat aan het hoofd van de eXtraordinarY Kids Clinic van het Children’s Hospital in Denver, dat wereldwijd toonaangevend is op het gebied van de multidisciplinaire aanpak van de behandeling van deze kinderen. Zij zal tijdens het symposium haar unieke kennis op dit gebied delen.

Tijdens het symposium geven daarnaast deskundigen als prof. Hanna Swaab, Sophie van Rijn, Renée Roelofs Petra Barneveld e.a. een overzicht van de cognitieve, emotionele- en gedragsproblemen die bij deze kinderen kunnen voorkomen, en zij laten zien hoe we deze beter kunnen begrijpen en behandelen. Ook wordt een overzicht gegeven van de bestaande hulpverleningsmogelijkheden, variërend van psycho-educatie, extra ondersteuning op school, cognitieve trainingen en gedragstherapeutische interventies. In sommige gevallen is medicamenteuze behandeling nodig om de ontwikkeling optimaal te ondersteunen.

Symposium X en Y chromosoom variaties

Diagnostiek en behandeling van ontwikkelingsproblemen
Vrijdag 18 september 2015 – NBC Congrescentrum Nieuwegein.
Het symposium is voor ouders van kinderen, patiënten en behandelaars.

Symposium X en Y chromosoom variaties in Nieuwegein

“Iedere behandelaar, orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten, orthopedagoog-generalisten, ggz-psychologen of kinder- en jeugdpsychologen/artsen die mensen met X en Y chromosoom variaties behandelen, moeten hiervan kennis nemen voor de begeleidingsmogelijkheden van hun cliënten.” Sophie van Rijn, associate professor op de afdeling Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Leiden.

Blijf op de hoogte en mis geen enkel nieuws! Volg het Langzijn WhatsApp-kanaal of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.