Logo Klub Lange Mensen
Lange mensen

Lezing over de resultaten van een epifysiodese behandeling

Geplaatst op (Gewijzigd op )

Geschatte leestijd 4 minuten

Op zaterdag 8 oktober a.s. zal dokter Roelof Odink samen met een aantal collega’s een lezing houden voor Klub Lange Mensen over de resultaten van de epifysiodese behandeling (operatief remmen van de lengtegroei door behandeling van de groeischijven). Sinds de jaren ‘90 is deze operatie bij vele honderden jongens en meisjes verricht. De meeste ingrepen vonden plaats in Groningen/Assen en Eindhoven/Veldhoven. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor het stellen van vragen.

De lezing is toegankelijk voor leden en niet-leden van Klub Lange Mensen.

Sprekers

Dr. Roelof Odink, gepensioneerd kinderarts/endocrinoloog Drs. Vera van Tellingen, kinderarts/endocrinoloog Catharina Ziekenhuis Eindhoven Drs. Wesley Goedegebuure, medisch onderzoeker Universiteit Maastricht Drs. Frank Jonkers, arts-aio Orthopedie Groot Eindhoven

Locatie

De lezing wordt georganiseerd in Hotel van der Valk Veenendaal. Het adres is Bastion 73, 3905 NJ te Veenendaal. Toegang is uitsluitend mogelijk voor mensen die zich van te voren hebben aangemeld op onze website en de toegang zal worden geweigerd als dat niet het geval is.

Tijdstip

13.30u – 14.00u: Inloop 14.00u – 16.00u: De diverse sprekers komen aan het woord 16.00u – 16.30u: Mogelijkheid tot stellen van vragen

Dokter Roelof Odin

Dokter Roelof Odink is kinderarts/endocrinoloog en heeft zich onder andere gericht op groeistoornissen met speciale aandacht voor te grote lengte en de behandeling ervan. De heer Odink is in augustus 2016 met pensioen gegaan en heeft een afscheidssymposium gehouden in juni jl. in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Dokter Vera van Tellingen

Dokter Vera van Tellingen, kinderarts en endocrinoloog zal tijdens de lezing ingaan op het traject om tot een behandeling over te gaan. Zij vertelt: “Als kinderarts-endocrinologen zien wij kinderen met groeiproblemen, onder andere kinderen die erg lang zijn of gaan worden. Wij kijken of er sprake is van een onderliggende ziekte en kunnen aan de hand van verschillende metingen een voorspelling doen over de eindlengte. Wanneer dit bij meisjes groter dan 185-187 cm lijkt te gaan worden en bij jongens groter dan 205 cm, kunnen wij doorverwijzen naar de orthopedisch chirurg voor een operatie aan de groeischijven (percutane epifysiodese rond de knie).” De afgelopen jaren was dokter Roelof Odink voor vele lange kinderen en ouders het aanspreekpunt in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Vanwege zijn pensioen neemt kinderarts Drs. Vera van Tellingen deze taak per augustus 2016 van hem over.

Wesley Goedegebuure

Wesley Goedegebuure is medisch onderzoeker aan Universiteit Maastricht en zal tijdens de lezing ingaan op het onderzoek rond de epifysiodese behandeling. De heer Goedegebuure geeft aan: “Omdat we tijdens een consult het lange kind en de ouders zo goed mogelijk willen informeren hebben we onderzoek gedaan. Drs. Roelof Odink en ik wilden graag weten hoe de huidige behandeling: percutane epifysiodese rond de knie er voor staat. We keken naar complicaties en tevredenheid. Dit alles met het oog op de grote vraag: “Is het doornemen van de groeischijven een goede en veilige vervanger van de hormoontherapie?” We hebben met dit onderzoek honderden lange kinderen om hun ervaringen gevraagd middels een vragenlijst, om op die manier een goed beeld te krijgen. Dit kon alleen door de goede samenwerking met de Klub Lange Mensen en werd uitgevoerd in Groningen/Assen en Eindhoven met steun van de kinderendocrinologen en de kinderorthopeden. We zullen tijdens de lezing de resultaten van dit onderzoek bespreken”.

Dokter Frank Jonkers

Dokter Frank Jonkers is als arts-aio verbonden aan Orthopedie Groot Eindhoven. Hij zal tijdens de lezing ingaan op de operatie. Hij vertelt: “Sommige kinderen en/of hun ouders vinden het vervelend als ze extreem groot dreigen te worden en willen hiervoor behandeld worden”. Sinds uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken is dat groeiremming met hormonen late ongewenste gevolgen kan hebben, wordt deze behandeling niet meer uitgevoerd. De groei kan geremd worden door de groeischijven rond de knie te laten sluiten middels een operatie. Van alle groeischijven in het menselijk lichaam komt de meeste lengtegroei uit deze groeischijven en door deze groeischijven operatief te laten sluiten kan de groei dus geremd worden. Tijdens deze lezing wordt er uitleg gegeven over hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat, wat de risico’s zijn en hoe de nabehandeling is.

Kosten

Deze lezing is toegankelijk voor leden en niet- leden van Klub Lange Mensen. Voor leden van Klub Lange Mensen is de lezing gratis. Voor niet-leden bedragen de kosten € 7,50 per persoon.

Aanmelden

Je kunt jezelf aanmelden voor deze lezing door het aanmeldformulier op de website van de Klub Lange Mensen, je kunt jezelf aanmelden tot 1 oktober 2016. De inschrijving is op volgorde van aanmelding. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mocht je onverhoopt je inschrijving moeten annuleren, dan wordt het bedrag teruggestort als je vrijgekomen plek kan worden ingevuld door iemand anders die eventueel op de wachtlijst staat.

Blijf op de hoogte en mis geen enkel nieuws! Volg het Langzijn WhatsApp-kanaal of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.