langste-mannen-ter-wereld
Lange mensen

De langste mannen ter wereld komen naar Haarlem

Geplaatst op (Gewijzigd op )

Geschatte leestijd 3 minuten

De Nederlandse man is de langste ter wereld, maar hun gemiddelde lengte zal in het niet vallen vergeleken met de in Marokko geboren Brahim Takioullah, de op één na langste man ter wereld (2.46 m). De langste ter wereld is Sultan Kösen (2.51 m).

Langste mannen ter wereld

In de voetsporen van Cajanus

Samen met zijn collega uit Ivoorkust Abdramane Dembele (2.34 m) komt Brahim komend weekend naar Haarlem. Sultan Kösen moet vanwege een botbreuk helaas thuis blijven. Nederland wordt onder anderen vertegenwoordigd door Rob Bruintjes (2.21). De mannen treden in de voetsporen van Daniël “Mynheer” Cajanus, de Finse gigant die zichzelf aan het begin van de 18e eeuw in heel Europa tentoonstelde en daarmee zijn brood verdiende. Cajanus liet zich de laatste periode van zijn leven verzorgen in het Proveniershuis in Haarlem en werd begraven in de Oude Bavo.

Mynheer Cajanus

Op 16 maart aanstaande gaat in diezelfde Bavo de nieuwe stadsopera “Cajanus – een gigantische opera” in première over het tragische leven van de gigant. Onder de naam “Mynheer Cajanus” vinden er van januari t/m maart tal van activiteiten plaats over mensen met ongewone lichaamslengtes, zoals een tentoonstelling, diverse lezingen en natuurlijk de opera. De aftrap, het evenement “In de voetsporen van Cajanus” vindt plaats op 22 januari a.s. in de Lichtfabriek.

Belangengroepen en gespecialiseerde bedrijven

De langste mannen ter wereld komen naar HaarlemKlub Lange Mensen, Langzijn.nl, Stichting Lange Mensen Nederland en Zangstudio Haarlem (producent van Cajanus – een gigantische opera) hebben de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor iedereen die lang is. Tegen welke problemen of hindernissen loop je soms letterlijk aan en wat is er medisch aan de hand? Te gast zijn verschillende belangengroepen als de Hypofyse Stichting en Marfan Contactgroep, alsmede een aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in kleding voor lange mensen, schoenen in grote maten, fietsen of bureaustoelen of in oplossingen voor te krappe beenruimte in het vliegtuig.

Ben je lang? Kom dan naar Haarlem

Lange mensen die in Haarlem of omgeving wonen kunnen zich terplekke laten opmeten. Voor de langste man en de langste vrouw uit Haarlem en voor de langste man en de langste vrouw uit Noord-Holland zijn er mooie prijzen te winnen, waaronder vrijkaarten voor de première van de opera en speciale artikelen, beschikbaar gesteld door de aanwezige bedrijven.

Optredens, hapjes en drankjes

Naast pitches van diverse belangengroepen, is een optreden van het Operakoor van Cajanus – een gigantische opera, wordt het speciaal gebrouwen Cajanus Reuzenbier verkocht en kunt u zich onder het genot van een hapje en een drankje laten informeren over alle aspecten van het lang zijn.

De Lichtfabriek Haarlem

Kom op 22 januari 2017 naar de Lichtfabriek (Minckelersweg 2, Haarlem) van 12.00 uur (tot 15.00 uur). Toegang is gratis, wel even aanmelden via de website van Cajanus.

Lees meer over

Lange mensen Abdramane Dembele Beenruimte Beenruimte in het vliegtuig Brahim Takioullah Grote maten Grote maten schoenen Langste ter wereld Rob Bruintjes Sultan Kösen Zangstudio Haarlem

Blijf op de hoogte en mis geen enkel nieuws! Volg het Langzijn WhatsApp-kanaal of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.